Zaken doen in het buitenland: voorbij de one-size-fits-all

ZAKEN DOEN IN HET BUITENLAND
FOCUS OP ECONOMISCHE WAARDE

"Onderzoek toont aan dat de wereld vijf maal minder geglobaliseerd is dan we denken"

Zaken doen in het buitenland? Globalisering wordt overschat

De wereld is semi-geglobaliseerd. De wereld is veel minder vlak dan wij zelf denken en dan dikwijls wordt gesuggereerd. Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal wijzigen. Het besef dat dit zo is, is in die zin van belang: het doet ons stilstaan bij verschillen, gelijkenissen en eventuele barrières bij het oversteken van de grens. One-size-fits all klinkt geweldig maar is zelden een goede oplossing. Culturele, administratieve, geografische en economische verschillen werken sterk door. En hoewel fysische afstand een dominante indicator is voor ook vele andere zaken, kunnen heel specifieke verschillen een grote impact hebben.

Focussen op economische waarde

Bij vele grensoverschrijdende initiatieven wordt economische waarde genegeerd of onderschat. Te dikwijls wordt er gedacht in termen van ‘internationalisering is strategisch’, ‘eten of gegeten worden’ of ‘onze thuismarkt is gesatureerd’. De échte vraag is: wat doet – zowel op korte als lange termijn – het initiatief met de bereidheid om een prijs te bepalen versus de operationele kosten. En hoe verhoudt zich dat met (brede) concurrentie? Levert het me een ‘competite advantage’, of juist niet? Daarnaast zijn overwegingen omtrent het risico-profiel en de wederzijdse kennis-transfer van bij de start onmisbaar.

Waarom CONVERTURA

ZAKEN DOEN IN HET BUITENLAND?BEGELEIDING VAN INTERNATIONALISERING

ZAKEN DOEN IN HET BUITENLAND

Zaken doen in het buitenland is steeds een heel specifiek avontuur. Afhankelijk van sector en regio kunnen er heel grote verschillen zijn. CONVERTURA heeft een uitgebreide ervaring met grensoverschrijdende initiatieven, in het bijzonder als het gaat om analyse, positionering, marktbenadering, budgetering, planning. en staffing van 'buitenland'-initiatieven.

CONCRETE VOORBEELDEN

CONVERTURA heeft binnen Europa ervaring met de volgende ondersteuning: Marktonderzoek en Marktbenadering * Competition Analysis * Data Collectie * CAGE-mapping * Kost- & prijsanalyse * Klantpotentieel onderzoek * Onderzoek wetgeving en regulering * Scenario building * Talent scouting * Toegevoegde waardebepaling * Administratieve creatie bedrijf * Opzetten partnerships * Samenwerkingsmodellen.

Nuttige links

Bijzonder leerrijk zijn de onderzoeken van Pankaj J. Ghemawat, ook te zien op TED. Zij tonen aan hoe belangrijke een degelijke voorbereiding is en hoe ‘one size fits all’ bijna altijd uit den boze is. Daarnaast zijn er vele handige bronnen. Flanders Investment & Trade levert zeer veel relevante info. Europa heeft een handige Market Access DatabaseForrester levert betalende info. Ook Unizo en Voka hebben secties over naar het buitenland gaan. Dan is er ook nog een praktische gids om zaken te doen binnen Europa (opgesteld door de EU). Andere interessante links zijn: Belgian Chambers, Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, de Europese Unie, bij Flanders Investment Trade kan u een overzichtelijke vragenbaak downloaden.

Zaken doen in het buitenland - Europa
Zaken doen in het buitenland - passport